Barnaktiviteter i Stockholm

En blandning av sött och salt, vibrerande metropol och stilla övärld, toppmodernt och tusenårigt. Stockholm är minst sagt en mångsidig stad som rymmer allt som behövs för att underhålla och utveckla, samtidigt som den vilar på tusenårig historia, miljoner av livsgärningar och på ett hundratal öar. Det är en stor liten stad som gjord att upptäckas och läras av för barnen!

Oavsett om ungarna uppskattar att springa ute i det fria, sitta framför en bioduk eller åka i vagnar hundratals meter ovanför marken finns det mycket att upptäcka och göra i Sveriges grönskande huvudstad. Historia, modern teknologi, klassiska karuseller, djur och kungligheter tar upp varje millimeter av de Stockholmska öarna.

Det barnsliga djurgården

En av Stockholms mest barnvänliga öar är utan tvekan det sprudlande Djurgården. Astrid Lindgrens Junibacken, nöjesparken Gröna Lund och Vasamuseet är tre av öns mest älskade utflyktsmål bland de yngre människorna. Vasamuseet bjuder inte längre bara på ett tjusigt vrak, utan också på en film om den populära Vasagrisen som nu visas varje hel- och halvtimme. Ett flertal våningar helt tillägnade det magnifika fartyg som gjort sig känt långt utanför Sveriges gränser. Grannarna Gröna Lund och Skansen bjuder på vilda åk och vilda, skandinaviska djur medan Junibacken presenterar Astrid Lindgrens vilda och älskade personligheter – alla från Emil till Pippi och Lotta på Bråkmakargatan.

Bland kungar, drottningar och ofrälse

Kors över vattnet från Djurgården reser sig det kungliga slottet över huvudstaden och bjuder på en minst sagt sagolik upplevelse för såväl vuxna barn som barnsliga vuxna. Att besöka slottet, den kungliga livrustkammaren och alla dess skrymslen och vrår blir ett minne för livet tack vare dess prakt, mystik och skönhet. För det är svårt att glömma de majestätiska paradvåningarna, de medeltida valven och de gyllene kungakronorna i Skattkammaren! Det rymmer inte bara materiell prakt och överflöd, utan otroliga historier om kungar, drottningar och de ofrälse som lyckades skriva in sig i den svenska historien tack vare slit och tur. Under våren, vintern och hösten ges det guidade turer särskilt för barn medan det pågår speciella evenemang under sommaren. Håll utkik på kungahusets hemsida för att hålla dig uppdaterad.

Barnens mindre upptäckta Stockholm

I Stockholm har en mängd personligheter, händelser och historier levt och verkat. Genom att organisera ett flertal stadsvandringar har stadens invånare sett till att ta vara på sitt kulturarv samtidigt som man visar upp det för nyfrälsta Stockholmsbesökare. Barnen finns självklart med på ett hörn då det finns särskilda stadsvandringar utformade för barn, till exempel mystiska häxvandringar i Stockholms klassiska häxkvarter. För den som föredrar poliser framför häxor finns det gratis visningar på Polismuseet under hela sommaren för de yngre – samtidigt som ni kan passa på att lösa knepiga fall, hamna i arresten eller kanske köra polismotorcykel! Det här är bara några detaljer av det mindre kända, barnsliga Stockholm som är väl värt att introducera barnen för.