Besök Nedre Dalaälven

I den Nedre Dalälven möts du av ett vackert och rikt älvlandskap. I detta område som sträcker sig från Dalarna till Västmanland och Uppland hittar du sandstränder, nationalpark och gott om fiskevatten.

Älvfiske

För den som gillar att fiska finns det en hel del alternativ att välja bland i Nedre Dalälven, som omfattar ett 20 mil långt fiskeområde. Mindre sjöar såväl som strömmar. Här samsas över trettio olika arter vilket gör området till ett av de artrikaste i hela Sverige. I sjöarna och fjärdarna har du bäst chans till att fiska abborre och grov gädda, medan strömmarna bjuder på öring och harr. När det gäller lax och havsöring får du ta dig ut till Älvkarleby som är sista stoppet innan älven mynnar ut i havet.

Laxön

Under 1880-talet valdes denna ö ut till lägerplats för Svea Ingenjörregementes sommarövningar. Logementen, officersmässen och matsalen finns kvar än idag, och har renoverats om till vandrarhem och restaurang. På ön finns det även en hantverksbutik och några konstnärsateljéer som alla bidrar till att ge ön sin säregna karaktär.

Rullsands Havsbadet

När vädret är som allra finast får du inte missa en av Upplands mest omtyckta badstränder; Rullsands havsbad. Som även kallas för Mellansveriges Riviera. Badet ligger i Älvkarleby där det även finns en camping med relativt nya stugor och restaurang.

Rustiksmide

I Långsand finns en kreativ miljö i form av smedjan Rustiksmide. Här får du ta del av hög kompetens inom varmsmide och se färdiga varor som smycken, bruksföremål och andra konstverk. Du kan även få chans till att prova på smide själv. Kurser erbjuds regelbundet där man går igenom allt från olika tekniker till materiallära. Då smedjan i förhållande till närliggande naturområden och badstränder ligger bra till kan ett besök här kombineras med andra aktiviteter i trakten.