Bo i Vendelbygden

Längtar du efter ett lugnare tempo och vill helst bort från storstadsstressen? Men samtidigt vill du inte flytta till en ort som ligger alltför långt från en större stad. Då kan Vendel vara den rätta platsen för dig.

När E4:an är så nära blir det inte svårt att ta sig till flera olika storstäder. Vendel ligger ca 4 mil norr om Uppsala men Gävle är också nära tillhands. På grund av dessa goda kommunikationer är det inte så svårt att förstå varför det här blivit till ett populärt område att bosätta sig i.

Förmodligen är Vendel mest känd för Vendels kyrkan och dess medeltida målningar och även de närliggande fornlämningarna. Ottarshögen som sägs inhysa Kung Ottar Vendelkråka och båtgravarna som upptäcktes under 1880-talet har kunnat ge oss en stor inblick i denna forna tid genom de detaljrika fynd som hittades på platsen.

Örbyhus_slott_2I närheten av Vendel hittar vi Örbyhus slott med dess vackra omgivningar. Utöver Orangeriet med dess sommarkonserter, som ligger i anslutning till slottet, finns det även en populär golfbana där du kan förbättra din träffsäkerhet.

För den som gillar att vara ute i naturen finns det många alternativ att välja mellan. Vendelsjön bjuder inte bara på svalkande bad och båtturer, utan har även ett rikt fågelliv. Strömaren är en annan sjö som ligger på cykelavstånd från Tobo. När det är som kallast ute kan du dra nytta av det härliga inomhusbadet i Örbyhus.

Centralt i Vendel hittar du idrottsanläggningen Ottarsborg som bjuder på ett varierat föreningsliv. Här finns det något för alla året runt, oavsett om man är sportintresserad eller inte. Fokus ligger främst på sporter som fotboll, skidor och friidrott. Men vid sidan av dessa aktiviteter har man även bilbingo som sker ute på grusplanen under sommarmånaderna. Danser och spelmansstämma är även de lika vanligt förekommande aktiviteter.