Museum i Stockholm

Oavsett om du tycker om att strosa omkring i konstnärliga miljöer, höra om spännande livsöden bakom porträtten som hänger på väggen eller prova på hur det var att leva förr finns det ett museum för det ändamålet i Stockholm.

Djurgården

På Djurgården hittar du flera olika museum. Frilufts- och folkmuseet Skansen är en klassiker med sitt uppbyggda, äldre Sverige i miniatyr kombinerat med en skandinavisk djurpark och allsångsscen. Ett stenkast bort ligger det magnifika, anrika Naturhistoriska museet som är Sveriges största museianläggning och som omfattar ett planetarium och en IMAX-biograf.

När regalskeppet Vasa sjönk under sin jungfrufärd på 1600-talet var det en katastrof och nederlag för självförtroendet för dåtidens Stockholmare – idag är det Stockholmarnas guldkista. Det konserverade skeppet med sina kulturhistoriska rikedomar har idag gett liv åt ett helt museum som är byggt på flera våningar kring skeppet. Vasamuséet är ett av Stockholms populäraste attraktioner och berättar om livet under 1600-talet för dem som var ombord på skeppet och om allt omkring. Inte långt från regalskeppet finns ett annat, nyöppnat museum som stoltserar med något av det mest berömda som letat sig utanför Sveriges gränser – popgruppen ABBA. ABBA the Museum låter besökarna omslutas av den glittrande, poppiga värld som ABBA skapade under sin storhetstid på 70-talet. Musik, kläder, rekvisita och videos samsas med dokumentärer och Sveriges Hall of Fame. Museet har också gjort sig känt för att vara helt kontantfritt.

Det fotogeniska Stockholm

Stockholm och Sverige har alltid porträtterats på många olika och kreativa sätt. Allteftersom fotografering blivit populärare har fler fotoutställningar arrangerats, och för några år sedan slog Fotografiska museet upp sina portar. Fotografiska har snabbt blivit ett naturligt inslag i staden och en klassisk favorit för såväl Stockholmare som utländska besökare. När man ser Fotografiska från håll ser det ut som en fint efterhållen industrilokal med sina tegelväggar och stora fönster. På insidan döljer sig fotoutställningar av såväl ikoniska fotografer som kreativa nykomlingar och fotojournalister. Det finns en omtyckt restaurang på översta våningen med häpnadsväckande utsikt över hela Stockholm och Mälaren.

Från koja till slott

På Slottsbacken tronar det kungliga slottet ut sig och bildar en del av Stockholms skyline. Den kungliga skattkammaren och delar av slottet är öppet för allmänheten att besöka, särskilt under sommaren. Hallwylska palatset på Östermalm var från början ett borgarhem från den Oscarinska eran, men ägarinnan bestämde sig för att ordna upp palatset i syfte att det skulle bli ett museum efter hennes livstid. Allting som finns i palatset är noga dokumenterat och omhändertaget vilket ger en unik bild av hur ett borgarhem kunde se ut i 1800-talets Stockholm. Men bakom prakten bestod majoriteten av Stockholmstad av smutsiga arbetarhem och enkla medelklasshem. Det finns flera mindre museum som visar hur gemene man och kvinna bodde i Stockholm under olika tidsepoker, beroende på klass och yrke.