Naturreservat i Stockholmstrakten

Blandning av sött och salt och en fantastisk grönska har bidragit till Stockholms status som en skön naturstad. Uppbyggd på ett flertal öar är Stockholm inte bara rikt på skärgård utan också på naturreservat. Det finns en mängd badplatser och naturreservat i och runt omkring Stockholm värda att ta del av.

Runt Stockholmsområdet finns det sju olika naturreservat och ett kulturreservat som är fria för alla att ta del av året om. Bara inom ett par mils radie kan du enkelt vandra i skogen, utforska växter och träd, promenera längst med de märkta lederna, paddla i sköna vattendrag, klättra i grottor, fiska och agera fågelspanare för en dag. Ta med lite picknick och njut av den natur som finns så nära dig!

Besök gärna – men läs på före

I och runt omkring Stockholm finns det ett tiotal naturreservat som är öppna för allmänheten att ta del av och upptäcka året om. Man kan antingen cykla eller ta sig genom naturreservaten till fots, det är helt upp till besökaren själv att bestämma. Det du måste se över vilka bestämmelser som gäller innan du besöker ett naturreservat, eftersom varje område har olika bestämmelser. I vissa är det till exempel okej att grilla medan det är förbjudet med alla former av eldning i andra. Att plocka blommor för att ta med hem är okej i vissa medan det är förbjudet i andra reservat för att skydda och bevara unik eller utrotningshotad flora. Information kring olika bestämmelser hittar du på respektive naturreservats hemsida eller informationssida.

De olika reservaten

Det första naturreservatet i Stockholm bildades för tjugo år sedan, år 1995, och kallas för Judarskogen. Naturen är berikad med öppna ängsmarker, böljande skogsmarker och den vackra sjön Judarn i mitten. Området kryllar av promenadvägar, stigar och gåvänliga marker för promenadsugna fötter. Ett annat populärt naturreservat är Grimsta naturreservat som bildades 2004. Tack vare sina gångstråk från närliggande Hässelby och Vällingby är det väldigt enkelt att nå naturreservatet med alla dess promenadstråk och badplatser. Vid ekarna vid Tyska botten finns det en mängd unika och hotade insektsarter att upptäcka, som också berättar om ekarnas värde i reservatet. Här kan du också fiska i Råcksta träsk om du vill! Två år efter att Grimsta bildades blev Sätra friområde ett av Stockholms naturreservat. Sätra består av en magnifik miljö av öppna ängar, gammal granskog och majestätiska ekbackar utmed Mälarstranden. Har du turen på din sida kan du till och med få se en havsörn flyga över reservatet! Om du vill få mer information om respektive naturreservat finns det på Stockholms stads hemsida.