Teater- och musikalföreställningar i Stockholm

Stockholm är inte bara Sveriges administrativa medelpunkt, utan också teatern- och musikalernas huvudstad. Staden är hem åt den kungliga Dramaten, den kultförklarade arenan Globen och en mängd andra teatrar och musikscener. Här listar vi några av stadens musikaliska och teatraliska ”måsten” för varje kulturälskare!

Oavsett om du vill känna det historiska kultur-Sveriges vingar slå inne på kungliga Dramaten eller luta dig tillbaka och mysa i en publikstol på Oscarsteatern finns det alltid en intressant teaterföreställning att se. Likaså finns det alltid en het musikal att spendera tid framför om du känner för mer musikaliska rytmer inne på Göta Lejon eller på Cirkus. Det är inte bara Stockholms skådespelare och invånare man ska tacka för dess rika teaterliv, utan man ska tacka teaterkungar och före detta bandmedlemmar lika mycket.

Teaterföreställningar

Stockholm är hem åt en lång rad av Sveriges mest framstående skådespelare, till exempel Greta Garbo och Ingrid Bergman, och platsen där mängder av pjäser utspelar sig. Teatern har alltid varit en naturlig del av Stockholm och stadens kulturliv. Den första guldåldern var i slutet av 1700-talet då kung Gustaf den tredje ”Teaterkungen” levde ut sin passion för teatern genom att låta bygga moderna teatrar i det fattiga Stockholm. Han lät bygga det Kungliga Operahuset, Nya_operahusetGustav III:s teater på Gripsholms slott och Dramaten. Det sistnämnda blev också filmstjärnan Greta Garbos teaterskola etthundrafemtio år senare och är idag Sveriges ledande teater. På repertoaren finns bland annat klassiska ”Fanny och Alexander”, ”Jag är Ingrid” som handlar om den svenska Hollywoodstjärnan Ingrid Bergman och ”Barnet” av den framstående norska dramatikern Jon Fosse. På Dramaten finns sex scener med olik akustik och publikkapacitet, men alla erbjuder samma unika teaterupplevelse.

Musikalföreställningar

Det finns alltid någon omskriven musikalföreställning att se i Stockholm, såväl internationella klassiker som lokala föreställningar som utspelar sig i Sverige. Det är späckat i de Stockholmska programtablåerna med bland annat Romeo och Julia, Glada Hudikteaterns Elvisföreställning och 80-tals klassikern Flashdance. På klassiska Göta Lejon finns det en annorlunda och alternativ musikalföreställning med och om Björn Skifs medan Pernilla Wahlgren spelar Broadway-musikalen ”Förklädet” parallellt med Skifs-föreställningarna. I Kulturhusets stadsteaters lokaler sjunger Gunilla Backman om musikstjärnan Barbara Streisand.

En av Sveriges stora, internationella klassiker och succéer kommer tillbaka till huvudstaden i september. ”Kristina från Duvemåla” skildrar utvandrarna som lämnade det urfattiga Sverige i mitten av 1800-talet och fyller alltid teaterlokalerna. I år är det dessutom tjugo år sedan ridån gick upp för allra första gången men den är ständigt aktuell, inte minst i vår tid då miljoner människor är på flykt eller bryter upp med sina hemländer. Musikalen spelas på Cirkus i Stockholm och männen bakom musikalens musik är Lars Rudolfsson och ABBA-medlemmarna Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Det var bland annat tack vare ”Kristina från Duvemåla” som skådespelerskan Helene Sjöholm order custom paper fick sitt genombrott när musikalen började spelas. Idag räknas ”Kristina från Duvemåla” som en av Sveriges viktigaste och mest framgångsrika musikaler genom tiderna. Den har översatts till engelska och spelats på bland annat Broadway i New York och i teaterdistrikten i London.