Turista i Uppsala

Studentstad kanske är det första du kommer att tänka på när Uppsala nämns. Men staden har så mycket mer att erbjuda sina besökare. I Gamla Uppsala kan du få beskåda spåren som vikingarna lämnat efter sig, spendera en eftermiddag med att strosa runt i Carl von Linnés trädgård, eller beundra Skandinaviens största katedral både på avstånd och nära håll.

Allt i ett

Sveriges fjärde största stad pulserar av shoppinggallerior, barer, restauranger och spännande arrangemang som Kulturnatten Uppsala. Inte särskilt långt från de centrala stadsdelarna är det även lätt att ta sig ut till friluftsområden.

Uppsala Domkyrka

Kyrkan började byggas ca 1270 men det skulle ta mer än 150 år innan den invigdes 1435. Genom åren har byggnaden genomgått flera omfattande renoveringar och då det saknas målningar eller andra avbildningar är det ingen idag som med säkerhet vet hur domkyrkan såg ut när den invigdes. Här finns det även flera kungliga gravar; som Gustav Vasa och Johan III. Carl von Linné och vetenskapsmannen Olof Rudbeck ligger även de begravda här.

Gamla Uppsala

En mytomspunnen plats som består av fornlämningar från 500-talet, rester från en domkyrka och vad som anses vara ett av Nordens största gravområden. Människooffer, kungar som härstammar från guden Frö och mäktiga hednatempel är en del av sägnerna som tillhör Gamla Uppsala. Under ett besök här kan du kombinera utflykten med Gamla Uppsala museum och friluftsmuseet Disagården.

Linnémuseet

Linnémuseet tillägnat Carl von Linné är inte något man vill missa. Museet ligger i huset som en gång var botanikerns bostad. Med utställningar i skrivkammaren, biblioteket och naturaliekabinettet får du uppleva den omgivning som vetenskapsmannen levde i. Större delen av möblerna och föremålen i hemmet är originalföremål från tiden då Linné bodde här.