Uppland

Skärgård, storstad, kulturella och historiska skatter. På väldigt kort avstånd från varandra hittar vi allt detta inom landskapet Uppland. Ta chansen och lär dig mer om vikingarnas historia, förundras över Carl von Linnés trädgårdar. Eller varför inte ägna en hel eftermiddag åt att njuta av den goda maten som finns på ‘Bondens Egen Matfestival’ i Uppsala. Här förenar man nytta med nöje genom matlagningsaktiviteter som bakning.

Vallonbruken

Det här ett absolut måste när man besöker Uppland. Vallonbruken är ett samlingsnamn för flera historiska brukssamhällen som ligger i Uppland. Man anser att bruken är den svenska industrins födelseplats. Från 1600-talet och framåt var vallonbruken en väldigt central del av landets ekonomi. Numera erbjuds aktiviteter i anslutning till de historiska samhällena som passar både barn och vuxna. Under somrarna kan du få gå på guidade visningar, där du får lära dig mer om gruvorna och byggnaderna. Även om det inte finns någon guide tillgänglig så är samhällena med sina raka gator, små hus och ståtliga herrgårdar en riktig syn att beskåda.

Mälaren

mälarenI den norra delen av Mälaren ligger Enköping och Knivsta som är helt omgivna av såväl runstenar som slott. Upplev flera historiska epoker som vikingarna och de spår de lämnat efter sig. Bland de mer framstående slott är Skokloster något som du inte vill missa i denna del av Uppland. Fortfarande efter 350 år är detta slott den största privata bostad som någonsin byggts i vårt avlånga land. Under en dagsutflykt kan du få uppleva slottsmiljöerna precis som de skulle ha sett ut för flera hundra år sedan.

Nedre Dalälven

vy-nedre-dalalvI norra Uppland finner vi ett landskap rikt på både natur och djurliv. Långa vidsträckta sandstränder, goda förutsättningar för fiske och en alldeles hänförande natur. Vill du komma bort från storstadsbruset är det hit du ska komma. Vandra några timmar i Färnebofjärdens nationalpark, eller varför inte göra ett besök hos Gårdsjö älgpark. Du läste alldeles rätt! En hel park tillägnad skogens konung i dess naturliga skogsmiljö.

Uppsala

Staden må vara en av Sveriges större städer men den har även en viss småstadskänsla som få storstäder kan skryta med. Uppsala domkyrka och Uppsala slott tillhör en av de främsta sevärdheterna. Gott om caféer och shopping finns det att ta del av på stadens shoppingstråk. För den som är intresserad av Carl von Linnés liv och arbete finns det inte en bättre plats än just Uppsala. Det finns både ett museum och flera trädgårdar som är kopplade till botanikern.