Upplev Vallonbruken

I just Uppland fanns alla naturresurser tillhands för att en ny industri skulle växa fram i Sverige. Benämningen Vallonbruken kommer från de vallonska yrkesmän (Vallonien är en region i Belgien) som kom att spela en viktig roll i framställningen av järn. Industrimannen Louis de Geer var en av många som tidigt insåg vilken nytta deras skicklighet skulle göra i Sverige, och värvade dem hit.

Under en väldigt lång tid exporterades stångjärnet till länder som England då det ansågs vara ledande i kvalitet. I anslutning till bruken bodde och arbetade människor under större delen av sina liv. Dessa miljöer är fortfarande bevarade och du får lära dig mer om järnhanteringen och brukssamhällena under ett besök då bruken numera är öppna för allmänheten.

Lövstabruk

I Tierps kommun hittar vi vad som en gång var landets största järnbruk. Den anlades så tidigt som på 1620-talet av Louis de Geer. I Lövstabruk får du uppleva en utpräglad bruksmiljö med influenser från 1700-tal där bruksgator, park, herrgård ger dig en känsla för hur människorna levde och verkade i detta område.

Under årens lopp har många konstnärer börjat sätta upp sina ateljéer här. essaywriter Under sommarsäsongen har de regelbundna utställningar och försäljningar av sina verk. Vill du gräva lite djupare i brukets historia så kan du ta dig till Leufstaarkivet. Här har man samlat ihop omfattande material och källor om brukens historia. Guidade visningar går att boka i princip året runt. Är du på besök med familjen kommer de yngsta med all säkerhet att fatta tycke för Barnens bruk.

Karlholmsbruk

Inte långt från havet hittar vi vallonbruket Karlholmsbruk, där verksamheten höll igång under 200 år från 1730. Se till att inte missa smedjan där järnet fick framställas utifrån lancashiremetoden. Byggd 1880 är det här utan tvekan en av Sveriges mest välbevarade smedjor. Ångpannor, ångmaskin, härdar, vällugn och valsverk är vad som finns kvar från äldre dagar.

Under en guidad tur får ni inte bara besöka smedjan utan även skolstugan, bagarstugan och kvarnen ingår. Med sin typiska 1700-tals prägel kommer de röda husen som smederna bodde i och klockstapeln vara det första du lägger märke till när du går längs brukets gator. 2000-talet kommer med ens att kännas långt borta.