Upptäck Norra Roslagen

Norra Roslagen är ett område i Uppland där det inte räcker med ett besök, utan hit vill man återvända om och om igen efter första besöket. Närheten till havet, skärgården och de mindre orterna som Öregrund och Österbybruk är en av många anledningar till varför det här är ett favorittillhåll för många.

Gräsö

Från Öregrund kan du lätt ta dig ut till denna cykelö med färja. Eftersom färjan går varje hel- och halvtimme utgör ön en perfekt dagsutflykt. Men skulle du nu vilja stanna lite längre finns det flera övernattningsalternativ som vandrarhem, campingplats och stugor. Norr om Gräsö ligger naturreservatet Örskär med en spännande biologisk mångfald i form av orkidéer, grodor och hällmarker. En annan plats som är värd att utforska är närliggande ön Rävsten, där du kan spendera en heldag på en av de orörda stränderna.

Öregrund

Staden kan spåra sin historia till 1491 när sjöfarten var en central punkt i Sverige, vilket gjorde staden till en konkurrent till Stockholm. Kommer du hit under sommaren kommer du att mötas av ett varierat nöjesliv. En härlig blandning av caféer, restauranger, hantverksbutiker och utställningar finns både att beskåda och besöka. Varje sommarsäsong lockas besökare såväl som lokalbor av aktiviteter som Öregrundsmåndag, där det bjuds på allsång, Östhammars Musikvecka och Roslagsloppet. När dagen börjar närmar sig sitt slut får du leta efter en plats där du kan få betrakta solnedgången ute vid havet. Detta kan ske på en av stadens många klippor, eller varför inte under en middag på Seglarbaren?

Wira Bruk

Med fokus på tillverkning av värjor för armén var detta Sveriges första krigsindustri. När bruket bildades på 1630-talet hade man ensamrätt på att tillverka värjor åt den svenska kronan. När detta privilegium upphörde började man i stället att smida yxor, liar och liknande bruksvaror.

Numera kan du besöka många av de välbevarade smedjorna och utöver detta finns det även konstsmide och museum. När den siste smiden vid Wira Bruk dog 1948 skulle det dröja nästan 20 år innan man visade intresse för bruket igen och började renovationerna. Därefter öppnade man caféet och museet.

Alunda Järngjuteri

Det här är ett familjeföretag ut i spetsarna som har funnits sedan 1946 och fortsätter än idag att gjuta bruksmål och prydnadsvaror. Här samsas en lång tradition av skicklighet och kunskap med ett slutresultat som man inte kan annat än beundra. Du kanske känner till Wattholmaängeln i gjutjärn, det är Alunda Järngjuteri som har tillverkat dessa konstverk sen flera årtionden tillbaka. Är du på jakt efter en annorlunda present till en vän så har du definitivt kommit till det rätta stället.